Harderwijk reisgids
Travel,  Travel

Reizen: Weg in eigen land | Harderwijk

Harderwijk reisgids

Hier is mijn persoonlijke reisgids voor Harderwijk, de stad waar ik al bijna mijn hele leven woon (op mijn studiejaren in Breda en Londen na).

Hoe zou je Harderwijk omschrijven voor iemand die er nog nooit is geweest?
Een kleine, oude vissersstad in het midden van Nederland wat bekend staat om het Dolfinarium, maar wat veel meer te bieden heeft dan een typische familie bestemming.

Hoe reis je binnen de stad?
De stad is niet zo groot, dus je kunt alles op de fiets doen. Vanaf het station gaan er bussen naar de stad, maar je zou het ook kunnen lopen in 20 minuten. Met de bus stap je uit bij de halte Centrum of Dolfinarium en loop je zo naar de winkels of vissershaven toe. In de binnenstad is alles op loopafstand.

Wat is de belangrijkste winkelstraat en wat zijn daar jouw favoriete winkels?
De Donkerstraat is de langste winkelstraat in Harderwijk, waar je ook mijn favoriete winkels kunt vinden. Schoenen shop ik het liefst bij JD, de duurste schoenenwinkel in de stad, maar de leukste in de sale. Iets verderop zit de Bluf Woman, met merken als Vanilla en Vila. Een andere mooie kledingwinkel is Buining Fashion, daar staat altijd de koffie klaar. Voor interieur shoppings moet je weer terug naar de grote markt, want in het straatje naast de Bakkerij Bart vind je Tutze Store.

Zijn er ook warenhuizen?
Harderwijk heeft mooie monumentale panden, die te klein zijn en niet hoog genoeg voor de bekende warenhuizen.

Wat is jouw favoriete spot om vintage te shoppen?
Mijn favo spot voor vintage is helaas gesloten (Beide Meisjes). In Harderwijk kun je voor vintage alleen nog terecht in de kringloopwinkels net buiten het centrum.

Waar kun je de fashion crowd spotten?
In de zomer kun je het beste op het terras op de markt gaan zitten, daar spot je de leukste outfits bij Harderwijkse modemeisjes. Ook in de winter is dit een drukbezocht plein met de ijsbaan op de markt.

De leukste bar?
Mijn persoonlijk favoriet is Tommy’s in de Vijhestraat.

De coolste club?
Er is maar één bekende grote club in Harderwijk en dat is Harders Plaza.

Harderwijk, strandeiland

Welke toeristische plek in je stad zou je zelf bezoeken?
Het strandeiland, waar iedere Harderwijker in de zomer rondhangt. Ook ’s avonds kan het hier gezellig zijn bij een kampvuur. Als het in de winter hard genoeg vriest, dan kun je schaatsen op het Wolderwijd waar het strand aan ligt.

Wat moet ik mee terug nemen uit jouw stad?
Een zeehond, nee grapje. Ik weet het niet.

Wat is de beste manier om een complete ‘Harderwijk’ ervaring te hebben?
Begin de dag met een rustige boswandeling op de mooie Veluwe en ga bij terugkomst lekker lunchen of koffie drinken in het van der Valk Hotel Harderwijk. Onderweg naar de binnenstad stop je even bij de haven. Nu is het nog een grote bouwval, maar de plannen voor het nieuwe Waterfront zien er veelbelovend uit. Een plek om over 5 jaar nog eens terug te keren. Via de haven loop je over de boulevard richting het strandeiland en dan linksaf de binnenstad in. Vergeet op de boulevard geen visje te halen voor mee naar huis. In de binnenstad kun je je wishlist afwerken en daarna dineren bij Tommy’s. Je kunt meteen blijven hangen voor een avondje uit op vrijdag of zaterdag. Liever naar bed? In de binnenstad kun je slapen bij hotel Baars, Marktzicht of Monopole (aan het strand).

harderwijk, 't nonnetje

Waar vind je typisch Harderwijks eten en wat als je gezond wilt eten?
Harderwijk staat bekend om de kibbeling en paling. Het is een echte oude vissersstad. Hoewel een visje ook gezond kan zijn, kun je voor echt gezond eten terecht op de Vischmarkt. Niet alleen gezond, maar ook met sterren. Harderwijk kent twee sterren restaurants: ’t Nonnetje (2*) en de Basiliek (1*). Ben je al door je hele budget heen, ga dan voor een low budget diner op de markt. Ben je ’s ochtends in Harderwijk en wil je een typisch Harderwijkse Zeebeer, ga dan naar de Ouderwetse Bakkerij in de kleine Marktstraat.

Waar ga je het liefst lunchen met vrienden?
De Graaf van Gelre is mijn favoriet. Je vind dit restaurant op de markt.

Waar kun je genieten van een high tea?
Voor een gezellige High Tea moet je net buiten de stad zijn. Een eigen high tea vindt plaats in een kasteel en daar heeft Harderwijk er een van. Kasteel de Essenburgh en Landgoed Stakenberg verzorgen heerlijke high tea’s.

Waar ga je heen om aan de drukte van de stad te ontsnappen?
Mijn ultieme ontspannings-momentje heb ik bij de Zwaluwhoeve. Een sauna en wellness resort net buiten Harderwijk. Hier kun je echt een hele dag genieten. Lees mijn wellness verslag in deze blogpost.

Hi! Ik ben Tess, een blogger van het eerste uur. Trendhunters.nl is m'n uit de hand gelopen hobby. Ik ben verslaafd aan Pinterest, waar ik al mijn interieur inspiratie vandaan haal en koop het liefst alles secondhand. De categorie reizen is ontstaan tijdens mijn studententijd, waardoor ik al veel van de wereld heb mogen zien. Ik ben inmiddels afgestudeerd, maar Trendhunters bestaat nog steeds!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.