werk vakantie
Travel

Trend: Werkvakantie – de droom van elke professional

Met thuiskantoren en remote posities de norm, is het geen verrassing dat de “werk-privé”-lijnen vager zijn dan ooit tevoren. De bruisende nieuwheid van “thuiswerken” is behoorlijk uitgewerkt. En dingen als het beantwoorden van e-mails vanaf de bank; het opvouwen van de was terwijl we naar online vergaderingen luisteren of knuffelen met onze babies terwijl we een deadline hebben, maken deel uit van onze dagelijkse bezigheden. Sommige mensen veranderen echter “thuiswerken” in “werk overal vandaan”, een praktijk die bleisure-reizen of werkvakantie wordt genoemd.

Bleisure-reizen is een samentrekking van de woorden ‘business’ en ‘leisure’. Kortom, het is het concept van ergens dichtbij of ver weg naartoe reizen – dagen, weken of zelfs maanden achter elkaar – terwijl je je huidige baan behoudt en gewoon werkt. Verderop onderzoeken we de voordelen van bleisure-reizen en bieden we professionele tips om het te laten werken voor jouw professionele levensstijl.

Voordelen van een werkvakantie

Niet alleen is een werkvakantie een kans om iets nieuws te ontdekken, maar het kan ook een zegen zijn voor je mentale welzijn. Over het algemeen worden vrijetijdsactiviteiten geassocieerd met lagere niveaus van stress, angst en depressie en een verhoogd gevoel van welzijn. Combineer dat met reizen en je hebt een geweldige kans om je welzijn nog verder te verbeteren.

Reizen kan al onze zintuigen op nieuwe manieren stimuleren. Wat ons op zijn beurt kan helpen om ons uit de sleur te halen waar we in terechtkomen als we dag in dag uit dezelfde omgeving ervaren. Uiteindelijk kan reizen naar een nieuwe plek je humeur een boost geven, de creativiteit vergroten en gevoelens van stress verminderen. Verder toonde een onderzoek van de Cornell University aan dat het simpelweg plannen van een reis kan leiden tot een directe toename van geluk. Waar wachten we nog op?

Voor mij is zittend in mijn tuin met een kopje koffie en een prachtig uitzicht niet alleen het meest productief, maar haal ik ook het meeste plezier uit mijn werk. Voor degenen onder ons die niet zo’n fan zijn van het Nederlandse klimaat, kan een ontsnapping naar warmer weer en zonneschijn een aanzienlijke invloed hebben op onze vitamine D-, dopamine- en serotoninespiegels. Het houdt nog weken na onze terugkeer aan. Dit is natuurlijk een voordeel voor zowel jou als je werkgever. Plan jij ook je zonvakantie in de wintermaanden?

De eerste paar keer dat ik naar een nieuwe locatie reisde en mijn laptop opende om te werken, voelde het weliswaar een beetje verboden. Aan de ene kant voelde het alsof ik een regel overtrad door ergens prachtig te zijn in plaats van in mijn thuiskantoor. Aan de andere kant voelde ik een raar schuldgevoel omdat ik doorging met “de sleur” terwijl ik in deze mooie, inspirerende omgeving was.

De sleutel tot het overwinnen van die gevoelens is het creëren van een geheel nieuwe mentale ruimte – een waar business en vrije tijd gelijktijdig worden gecombineerd. Als je dat eenmaal goed onder de knie hebt, kan een werkvakantie echt spannend zijn. Stel je eens voor – een solo-roadtrip van twee weken waarbij je nog steeds je telefonische vergaderingen houdt en al je deadlines haalt. Het maakte het werk spannender, doet je creativiteit herleven en helpt gevoelens van burn-out weg te nemen.

Tips om het voor jou te laten werken

Wil je starten met werkvakanties? Houd bij het plannen van je nieuwe bestemming rekening met het volgende.

Handhaaf je huidige verplichtingen

Onthoud dat bleisure de combinatie is van business en vrije tijd; het biedt de mogelijkheid om een nieuwe locatie te verkennen zonder vrijaf te nemen van het werk. Dat gezegd hebbende, ga door met werkgerelateerde verplichtingen, inclusief vergaderingen, deadlines en tijdige communicatie.

Voldoe vooraf aan enkele deadlines

Probeer van tevoren een aantal deadlines te halen of geef jezelf een voorsprong op werktaken waarvan je weet dat deze het meest tijdrovend zijn. Dit geeft je meer flexibiliteit in je werk.

Houd rekening met verwennerij

Een valkuil kan zijn dat je een nieuwe locatie als excuus gebruikt om te genieten van wat je weet dat ideaal is voor jezelf. Hou je van geweldige restaurants en goede wijn? Besef dat als je een reis gebruikt als een excuus om nacht na nacht te eten en te drinken wat je wilt, je slaap vaak wordt beïnvloed en je je uiteindelijk meer uitgeput voelt. Vergeet aan het eind van de dag niet dat je ’s ochtends weer aan het werk moet.

Werkgrenzen handhaven

Werkgrenzen zijn een must, of je nu thuis op je bank zit, op een tropisch eiland van de zon geniet of gezellig samen bent in een winterhut. Door duidelijke lijnen te trekken tussen de werkdag en je vrije tijd, kun je veel meer genieten van je werk. Stel specifieke tijden in voor werk versus vrije tijd, zodat er een afbakening is tussen beide activiteiten. Het hebben van een eenvoudig ritueel om de overgang van werken naar vrije tijd te markeren, zoals het sluiten van je laptop en het opbergen ervan, kan je helpen om de psychologische verschuiving te maken. Vermijd ook het controleren van e-mails en schakel je meldingen uit zodra je je voor de dag hebt afgemeld.

Haal het meeste uit je tijd

Naast het creëren van een duidelijke lijn tussen werk en ontspanning, maximaliseer je je vrije tijd. Dit betekent natuurlijk voor iedereen iets anders. Voor sommigen betekent het misschien de bestemming verkennen of tijd doorbrengen in de natuur. Anderen geven misschien de voorkeur aan een comfortabele avond tijdens het koken of het lezen van een goed boek terwijl de zon door je raam schijnt.

Plan je legitieme vrije tijd

Als je wat vakantiedagen over hebt, plan dan wat vrije tijd in je agenda terwijl je weg bent. Misschien neem je bijvoorbeeld donderdag en/of vrijdag vrij om een langer weekend te creëren. Probeer in ieder geval je werkvakantie rondom het weekend te plannen, zodat je nog voldoende tijd hebt om het meeste uit je ‘vakantie’ te halen.

Hi! Ik ben Tess, een blogger van het eerste uur. Trendhunters.nl is m'n uit de hand gelopen hobby. Ik ben verslaafd aan Pinterest, waar ik al mijn interieur inspiratie vandaan haal en koop het liefst alles secondhand. De categorie reizen is ontstaan tijdens mijn studententijd, waardoor ik al veel van de wereld heb mogen zien. Ik ben inmiddels afgestudeerd, maar Trendhunters bestaat nog steeds!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.