Home

Moose Färg: natuurlijke bescherming voor je tuinmeubelen

We vragen veel van buitenverf. Er wordt niet alleen verwacht dat het ons huis, onze tuinmeubelen en plantenbakken een nieuwe look zal geven, maar ook bestand is tegen ijskoude winters, zinderende zomers, kletsnatte periodes en een dagelijks bombardement van UV-straling zonder te barsten, vervagen of afbladderen.

Zulke wonderen komen niet zonder kosten en moeite. Voor de beste resultaten heb je een buitenverf nodig die vol zit met hoogwaardige ingredienten en pigmenten, evenals een schoon, glad oppervlak waarop de nieuwe afwerking kan blijven plakken. Door deze investering in materiaal en arbeid te doen, ben je er vrijwel zeker van dat je de ladders en verf niet snel weer naar buiten hoeft te slepen.

De oude verflaag van de plantenbakken laat los

Opknappen van hout in de tuin

Een groot deel van het hout in mijn tuin was weer toe aan een opfrisbeurt. Vorig jaar zijn prachtige op maat gemaakte plantenbakken geleverd. Ze werden opgeleverd in een zwarte beits van een bekend merk. Maar helaas was dit product niet bestand tegen het Nederlandse weer. Wat nog meer tegenviel was de grijzige kleur van de diepzwarte beits.

Precies op dat moment werd ik benaderd door Moose Färg om hun product te testen. Moose Färg is ontwikkeld en wordt geproduceerd in Zweden, waar al eeuwenlange houten huizen worden geverfd. Hiervoor wordt een een verfsoort gebruikt die in Nederland ook wel ‘dekkende beits’ wordt genoemd. De verf trekt als een beits in het hout waardoor de houtstructuur en de houtnerf zichtbaar blijven. Kleurverschillen in het hout vallen echter weg omdat de kleur van de tuinbeits of verf volledig dekt.

Diepzwarte, matte kleur

In mijn tuin zie je een combinatie van warm douglas hout en zwart. Ik vind persoonlijk zwart een prachtige basis om mooie paarse, roze en witte bloemen uit te laten komen. De zwarte kleur van Moose Färg lijkt hier perfect voor!

“Diepzwart, of Vasa Svart, heeft een unieke matte zwarte kleur. Dit komt voornamelijk door het pigment dat in de verf zit. De zwarte kleur wordt gemaakt door het branden van natuurlijke mineralen, of ijzeroxide. Dit aardpigment is waanzinnig sterk en behoudt hierdoor lang zijn kleur. Dit betekent dat de kleur ook in de zon niet makkelijk vervaagt. Letterlijk een ijzersterke zwarte verf dus.”

Voordelen van Moose Färg

  • De verf is oplosmiddelvrij en heeft geen onaangename geurtjes. Het ruikt zelfs lekker.
  • Daarnaast is deze verf waterverdunbaar. Dit betekent ook dat je kwasten en rollers gemakkelijk kunt schoonmaken met water.
  • Wat nog een groot voordeel is en dat zullen veel mensen aanspreken is dat bij onderhoud je niet hoeft te schuren! Ook niet na een aantal jaar bij het oververven. Je maakt de boel schoon, zet er een nieuwe laag op en bent weer een aantal jaren van het onderhoud af.
  • De kleuren worden gemaakt van aardpigment. Hierdoor is de verf erg kleurvast is, wat wil zeggen dat de kleur ook onder invloed van de zon niet vervaagd.

Hoe ging ik te werk?

Je kunt je wel voorstellen dat ik erg nieuwsgierig was naar de diepzwarte kleur. Qua prijzen verschilt Moose Färg niet veel van de bekende merken. De ingrediënten zijn van goede kwaliteit, die zorgen voor een lange houdbaarheid.

Voor deze klus ging ik als doe-het-zelver aan de slag, maar je kunt natuurlijk ook een professional inhuren. Iedereen kan verven. Maar een heel huis doen of een groot oppervlak is een hele klus. Als je geen geduld hebt voor de voorbereiding of om ladders te beklimmen, besteed het dan uit. Ik hoef gelukkig geen heel huis te doen. Met de plantenbakken en tuintafel ben een kleine week druk geweest: van schoonmaken, verfresten verwijderen, schuren tot twee verflagen aanbrengen en goed laten drogen.

Een goede voorbereiding

Verf hecht het beste op schone, droge en gezonde ondergronden. Ik heb eerst vuil van het hout verwijderd, vervolgens de losse verf tot op de ondergrond los geschraapt en geschuurd tot een gladde basislaag. Dit was een hele klus kan ik je vertellen. Neem hier rustig de tijd voor, want dit is het moment dat je het verschil kunt maken op het eindresultaat. Je kan verrotte of kaportte beplating repareren of vervangen. Eventueel vul je gaten of kieren en maak je open voegen weer waterdicht.

Wanneer schilderen?

De beste tijd is wanneer de temperatuur tussen de 15 en 20 graden blijft en de luchtvochtigheid laag is. In deze omstandigheden kan de verf het snelst drogen. Houd bij lagere temperaturen rekening met een langere droogtijd. Schilder altijd achter de zon aan, dus begin daar waar de zon die dag al is geweest. Schilder dus de noord- en oostkant van je huis als de zon ‘s middags op het zuiden staat.

Ik had geluk met het weer voor deze klus. En met de zon voor het huis kon ik in de achtertuin het hout voorzien van een goed zichtbare laag verf. Ik ben bovenaan begonnen en heb naar beneden gewerkt in de schaduw. Het wordt aangeraden om een natte rand te houden terwijl je werkt om te voorkomen dat er overlappingssporen achterblijven. Zelfs ik als doe-het-zelver kreeg met Moose Färg geen strepen. De verf droogde binnen no-time waardoor ik al gauw een volgende laag kon aanbrengen. Uiteindelijk heb ik met een heel dunne kwast de laatste kiertjes zwart gemaakt. De verf smeert erg fijn, waardoor ook die lastige plekjes goed te bereiken zijn. Tot slot heb ik de weersverwachting in de gaten gehouden. Stel het schilderen uit als het binnen 3 dagen na het aanbrengen van de verf kan gaan regenen.

VLNR: Voor | In de circel zie je de oude verflaag voor het schuren | Na het schuren | Eerste laag op eerste plantenbank | Eindresultaat
Ook de tafel kreeg een diepzwarte kleur
VLNR: Voor | Na het schuren | Eindresultaat. Het bankje tussen de plantenbakken heeft nog een oude verflaag. De plantenbakken zien er weer uit als nieuw!

Het resultaat met Moose Färg

Er is natuurlijk geen land ter wereld waar men beter weet hoe je hout moet behandelen dan in Zweden. Mijn verwachtingen van deze matte, ademende Zweedse houtverf met eeuwenlange traditie waren dan ook hoog. Het verven ging heel gemakkelijk wanneer je 10% water aan de verf aan toe voegt. Dit raden ze ook aan in de gebruiksaanwijzing.

Nadat ik de houten plantenbakken en tuintafel had behandeld bleef er nog wat verf over. Wist je dat je deze verf ook binnen kan gebruiken voor uiteraard hout, maar ook multiplex, MDF, leem en beton. Bij onbehandelde zuigende oppervlakken raden ze aan eerst een voorstrijk of isoleer aan te brengen.

Twee maanden later…

De matte zwarte kleur staat prachtig. En nog belangrijker, het is echt diepzwart waar ik zo op hoopte. Inmiddels heeft het Nederlandse weer z’n best gedaan om in korte tijd alle seizoenen voorbij te laten komen. Zo hadden we regen, sneeuw, vorst, en gelukkig ook weer veel zon. En ik kan je vertellen, na twee maanden, zien de plantenbakken, die de grootste klappen hebben moeten vangen er nog super strak uit!

In de collectie van Moose Färg zie je alleen maar bekende Zweedse kleuren terug. Wil je net als de Zweden meester worden in stijlvol design met de mooiste licht- en kleureffecten? Binnenkort meer hierover!

Welke verfklus staat op jou te wachten? Ga je ook met Moose Färg aan de slag?

Hi! Ik ben Tess, een blogger van het eerste uur. Trendhunters.nl is m'n uit de hand gelopen hobby. Ik ben verslaafd aan Pinterest, waar ik al mijn interieur inspiratie vandaan haal en koop het liefst alles secondhand. De categorie reizen is ontstaan tijdens mijn studententijd, waardoor ik al veel van de wereld heb mogen zien. Ik ben inmiddels afgestudeerd, maar Trendhunters bestaat nog steeds!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.