Design en fotografie

DIY: Fotografie Bokeh effect

Ooit wel eens gehoord van het Bokeh effect. Ik nog niet voordat ik deze foto zag op de website DIY HomeHacks en ik toch een beetje nieuwsgierig werd. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een tutorial hoe je dit kan creeren in je foto’s.

bokeh effect

  • Bokeh komt van het Japanse woord Boke en betekend waas of onscherpte.
  • Om het gewenste effect te krijgen kan je beter een spiegelreflexcamera gebruiken dan een compact camera.
  • Hoe groter het diafragma des te beter, dus zet je camera op diafragma voorkeuze modus (meestal aangeduid als ‘A’ of ‘Av’ modus op je camera) en gebruik een laag f-getal. Afhankelijk van de mogelijkheden van je camera en de lens die je gebruikt, kan het iets van f1.4 tot f4 of zelfs f5.6 gebruiken, maar hoe lager hoe beter. Groot diafragma zal ervoor zorgen dat je lens een ondiepe scherptediepte heeft.
  • Het beste is om een vaste brandpuntsafstand lens te gebruiken voor dit project, zoals de 50mm f1.8 of de 35mm f1.4 . Als je een zoomlens gebruikt, dan kun je deze aanpassen tot de langste brandpuntsafstand, dus helemaal inzoomen.
  • Zo dicht mogelijk op het onderwerp fotograferen geeft het beste resultaat. Zorg er ook voor dat de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond (in dit geval het licht) zo groot mogelijk is.
  • Als je niet beschikt over een onderwerp, kun je ook het bokeh effect creëren met alleen de lichten. In dit geval moet je de camera handmatig scherpstellen. Gloeiende lichten zoals straat lampen ’s nachts of kerstverlichting werkt het best.

bokeh effect

Hi! Ik ben Tess, een blogger van het eerste uur. Trendhunters.nl is m'n uit de hand gelopen hobby. Ik ben verslaafd aan Pinterest, waar ik al mijn interieur inspiratie vandaan haal en koop het liefst alles secondhand. De categorie reizen is ontstaan tijdens mijn studententijd, waardoor ik al veel van de wereld heb mogen zien. Ik ben inmiddels afgestudeerd, maar Trendhunters bestaat nog steeds!

12 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.