leren stoel verven
Home,  Travel

DIY: Leren stoel verven met Annie Sloan Chalk verf

Ik scoorde een paar weken terug deze prachtige Lodewijk stoel bij een tweedehands winkel. Helemaal onder het stof nam ik hem mee naar huis. Nu een paar weken later heb ik besloten wat ik met deze ouderwetse stoel ga doen. Opnieuw laten bekleden was geen optie (lees: ruim 500 euro). Ik ga deze leren stoel verven met Annie Sloan Chalk verf.


Ik heb de verf gekocht bij ‘Bij Juut’ in Harderwijk. Andere verkoopadressen in Nederland vind je op de website van Annie Sloan. Voor de stoel die ik ga verven heb ik genoeg aan een klein potje van 100 ml verf. Ik meng de verf met water (50:50), zodat je hele dunne lagen krijgt. Het zal de eerste keer niet dekken, maar dat hoeft ook niet. Het is beter om 3 dunne lagen te verven, dan één hele dikke laag. Als je de verf niet verdund, kun je vanwege de dikte structuur aanbrengen op het meubelstuk.

De lagen laat je stuk voor stuk goed drogen. Het drogen duurt maar 20 minuutjes, dus een drink even een kopje thee tussendoor en je kunt de volgende laag erop verven. Vervolgens laat ik de verf 24 uur drogen. De volgende dag breng ik een Clear Wax van Annie Sloan aan op zowel het hout als het leer [..doe dit niet met een stoffen stoel, want dan krijg je een harde stof..] Alle verf van Annie Sloan behandel je na met wax. Dit zorgt dat de verf wordt dicht gesmeerd en daardoor beter beschermd blijft.


Ik ben begonnen met het hout. Hiervoor heb ik de off-white kleur gebruikt van Annie Sloan. Ik ben van plan om veel meer meubelstukken in deze kleur te zetten, dus ik heb een liter blik aangeschaft (€29,95). Je kunt er ook voor kiezen om een klein potje van 100ml te kopen. Daar redt je het ook mee.

Na 2 lagen vind ik hem mooi genoeg. Je kunt er nog voor kiezen om meer lagen te verven, dan dekt de kleur helemaal. Ik wil er na de Clear Wax nog met een Dark Wax overheen gaan voor een vintage effect.


Vervolgens ging ik aan de slag met het leer. Het is belangrijk dat je veel water toevoegt aan de verf (50:50). Werk laag voor laag en laat het goed drogen. De verf moet als het ware helemaal in het leer trekken. Als de verf de dikte heeft van melk, dan heb je voldoende water toegevoegd.

Ik heb er voor gekozen om de sierspijkers ook mee te verven. Gebruik hiervoor een klein kwastje, waarmee je er goed tussen kunt verven.

Leren stoel verven met Annie Sloan

Na 24 uur drogen is de stoel klaar voor de laatste behandeling. Ik heb de Clear Wax van Annie Sloan gebruikt om het leer en het hout te beschermen. Gebruik een oud t-shirt of een wax kwast om de wax over de oppervlakte te verdelen. Begin liever met een dun laagje en bouw het op. Je boent de wax er echt in door met draaiende bewegingen de wax in het hout en leer te wrijven. Het duurt ongeveer 5 dagen voordat de wax helemaal in de stoel is getrokken. Een stoel verven en finishen vergt echt heel veel geduld. Geef de stoel ook de tijd, je wilt hem tenslotte nog jaren gebruiken.

Waar gebruik jij Annie Sloan verf voor? Waar zou je het voor willen gebruiken?

Hi! Ik ben Tess, een blogger van het eerste uur. Trendhunters.nl is m'n uit de hand gelopen hobby. Ik ben verslaafd aan Pinterest, waar ik al mijn interieur inspiratie vandaan haal en koop het liefst alles secondhand. De categorie reizen is ontstaan tijdens mijn studententijd, waardoor ik al veel van de wereld heb mogen zien. Ik ben inmiddels afgestudeerd, maar Trendhunters bestaat nog steeds!

5 reacties

 • Susanne

  Hoi Tessa,

  Graag zou ik willen weten hoe de stoel er nu na 2 jaar uit ziet.
  Ik ven van plan om mijn leren bank en twee fauteuils te schilderen maar ik ben een beetje huiverig, ik ben bang dat het in de loop der jaren toch gaat bladderen en scheuren. Als dat zo is dan ga ik namelijk toch maar een indringverf gebruiken want de bank moet nog jaren mee 🙂

  Hoor het graag!

  Groetjes Susanne

 • gerda horst van den brink

  Ik heb ook een Lodewijk stoel . Maar dan met stof. Nu zeggen ze dat je stof ook kunt verven met deze verf. Of dat zo is weet ik niet? Heb het nog nooit gedaan. Maar wil het wel graag zelf doen. Graag u advies AUB. Liefs gerda.

  • Tessa

   Stof kan inderdaad ook geverfd worden met Annie Sloan. Meng de verf met water (50:50) en breng een dunne laag verf aan op de stoel. Het hoeft niet te dekken. Laat de laag verf goed drogen (24 uur) en begin aan de volgende laag. Het zal een paar dagen duren voordat de verf helemaal dekkend is. Het is belangrijk om dunne lagen aan te brengen, zodat de verf goed in de stof trekt. Als de laatste laag goed ingetrokken is, dan kan de stoel gewoon gebruikt worden. Je hoeft de verf niet na te behandelen met wax.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.