Beauty,  Huidverzorging

Beauty: Er bestaat geen verschil tussen dag-, nacht- en oogcrème

Als je op zoek gaat naar nieuwe huidverzorgingsproducten, dan kan ik me voorstellen dat het zweet je uitbreekt als je een drogisterij binnenstap. Het lezen van al die ingrediëntenlijsten en dan ook nog eens een plakkerige verkoopster achter je. Ik houd het simpel voor je vandaag.

1. Laat alle glazen potjes en flesjes in de schappen staan. Je bent op zoek naar een tubes en flacons het liefst met een pompsysteem of nog beter een airless verpakking. Dr. Jetske Ultee zegt hierover: “Producten waar licht of lucht bij kan komen, bevatten hoogstwaarschijnlijk geen hoge concentraties werkzame ingrediënten. Mocht dit wel zo zijn, dan zal de crème bruin worden ten gevolge van oxidatie.” Een witte crème in een potje kun je gewoon zien als vet.

2. Laat je vooral niet een serie dag-, nacht- en ook nog eens oogcrèmes aansmeren, want er zit geen verschil in. Zelfs een serum bevat dezelfde ingrediënten als een crème.

3. Je wordt helemaal gek van al die duizenden ingrediënten die je kunt vinden op verpakkingen. Laten we het simpel houden en in ieder geval 2 ingrediënten vermijden, namelijk alcohol en parfum. Dr. Jetske Ultee vertelt welke soorten alcohol slecht zijn: “De slechte alcoholsoorten (en die je het meest terugziet in cosmetica) zijn: alcohol denat., ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.” Als je dit ingrediënt helemaal onderaan de lijst ziet staan, dan bevat het waarschijnlijk een zeer lage concentratie en hoef je je nergens druk om te maken. Dit product kun je gewoon meenemen.

4. Nu gaan we kijken naar de andere ingrediënten. Wat een must is in iedere crème is vitamine C, net als niacinamide. Andere goede ingrediënten zijn bijvoorbeeld vitamine E (tocopherol) en allantoine. Voor vrijwel alle ingrediënten geldt dat er in ieder geval 1% van in het product moet zitten. Van niacinamide en vitamine C minstens 3%. Staan deze belangrijke ingrediënten aan het eind van de ingrediëntenlijst, dan kun je deze producten maar beter weglaten, want dan is de concentratie te laag.

5. Een goed product voor jou, hoeft niet goed te zijn voor je beste vriendin. Maar zo moeilijk als dat cosmeticaproducten ons laten geloven dat het is, is het nou ook weer niet. Al die nieuwe ingrediënten en magische producten zijn ingewikkeld. Dr. Jetske Ultee zegt: “Bijna alle werkzame ingrediënten zijn zowel geschikt voor een vette als droge huid en hebben meerdere functies als kalmeren, zonschade herstellen en hydrateren”. Als je een gevoelige huid hebt, kun je het beste exfoliërende stoffen als glycolzuur vermijden. Heb je last van puistjes of acne dan kun je beter coconut oil, grapeseed oil en oleyl alcohol vermijden. Kies in dat geval voor een product waar aqua het eerste ingrediënt op de lijst van is.

6. De prijs voor een crème loopt uiteen van een paar euro tot over de 100 euro. Je kunt ervan uitgaan dat een crème nooit duurder hoeft te zijn dan 60 euro. Een crème die minder dan 10 euro kost bevat waarschijnlijk niet alle belangrijke ingrediënten.

Hi! Ik ben Tess, een blogger van het eerste uur. Trendhunters.nl is m'n uit de hand gelopen hobby. Ik ben verslaafd aan Pinterest, waar ik al mijn interieur inspiratie vandaan haal en koop het liefst alles secondhand. De categorie reizen is ontstaan tijdens mijn studententijd, waardoor ik al veel van de wereld heb mogen zien. Ik ben inmiddels afgestudeerd, maar Trendhunters bestaat nog steeds!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.